Κοινωνικη οικονομια

10 λόγοι γιατί οι μικρές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν

Του JAY GOLTZ για το New york times.


Μια από τις λιγότερο κατανοητές πτυχές της επιχειρηματικότητας είναι το ερώτημα στο γιατί οι μικρές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν, τα περισσότερα παραδείγματα κλείνουν στο να σχηματιστεί η άποψη ότι βασικός λόγος είναι ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Σε πολλές περιπτώσεις οι πελάτες γνωρίζουν το λόγο της αποτυχίας, ενώ ο ιδιοκτήτης σπάνια γυρίζει το δάκτυλο προς τον εαυτό του, αλλά

επιμένει να κατηγορεί πάντα τους άλλους όπως κυβέρνηση, συνεταίρους, εργαζόμενους κλπ.

Παρακάτω παρουσιάζονται 10 από τους πιο σημαντικούς λόγους αποτυχίας.
1. Τα μαθηματικά αποτυγχάνουν. Δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση για την γκάμα προϊόντων που εμπορεύεται ή λόγω του ανταγωνισμού δεν μπορεί να βγάλει το απαιτούμενο κέρδος. λόγω ότι ανταγωνίζεται εταιρείες που έχουν πετύχει καλύτερα κοστολόγια στα προϊόντα τους. Πχ ένα κατάστημα νεανικών ρούχων δίπλα σε ένα ZARA.

2. Πεισματάρηδεςιδιοκτήτες, οι οποίοι συνεχίζουν την λάθος πολιτική τους και τις ιδιοτροπίες τους χωρίς να ακούν κανέναν. Πολλές φορές μετά απο συζητήσεις αναγνωρίζουν τα λάθη τους, αλλά μετά απο λίγο χρονικό διάστημα επιστρέφουν στις παλιές συνήθειες τους.

3. Ανάπτυξη εκτός ελέγχου. Πολλές εταιρείες παρασυρόμενες απο μια εμπορική επιτυχία αλλάζουν την στρατηγική τους μπαίνοντας σε άλλες αγορές ή επενδύοντας μεγάλα ποσά με σκοπό την ταχεία ανάπτυξη τους. Πολλές φορές το λιγότερο είναι περισσότερο.

4. Κακή λογιστική. Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες παραμελούν την λογιστική - οικονομική απεικόνιση της εταιρείας τους. Όταν κάποιος δεν έχει μια σαφή άποψη για την επιχείρηση του θεωρείτε οικονομικά τυφλός. Τις περισσότερες φορές η λογιστική θεωρείτε απλά η τακτοποίηση των φορολογικών αγνοώντας την ουσία της.

5. 'Έλλειψη ρευστότητας. Στην Ελλάδα την γνωρίζουν άπταιστα και παίρνοντας σαν παράδειγμα την κρίση των τελευταίων ετών, ίσως η κύρια αιτία αποτυχίας.

6. Επιχειρηματική κρητική. Δεν υπάρχει επιχειρηματίας που ρωτώντας των θα σου απαντήσει ότι είναι ένας μέτριος επιχειρηματίας. Δυστυχώς δεν γίνεται όλοι να είναι άνω του μέσου όρου. Πάντα πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από επιτυχημένες συνταγές και να προσπαθούμε να τους φτάσουμε.

7. Έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας. Πολλές φορές χρειάζεται να τολμάμε να διαπραγματευόμαστε τις τιμές που αγοράζουμε, ακόμα και αν φαίνεται ότι δεν πάμε καλά σαν εταιρεία. Μια αναπροσαρμογή στο ενοίκιο, στους προμηθευτές ή και στους υπαλλήλους θα ήταν μια λύση για να σωθεί η εταιρεία.

8. Δυσλειτουργική διοίκηση. Η έλλειψη οράματος, σχεδιασμού, προτύπων εργασίας είναι βασικά συστατικά της επιτυχίας. Αντιθέτως έλλειψη τους βοηθάει περισσότερο στην καταστροφή σας.

9. Έλλειψη ενός σχεδίου διαδοχής. Όσο περισσότερα χρόνια η εταιρεία προχωρά, θα χρειαστεί να αντικατασταθεί ο ιδιοκτήτης από κάποιο άλλο άτομο, τις περισσότερες φορές η επιχείρηση καταρρέει μετά απο λίγα χρόνια.

10. Η επιλογή μιας παρακμάζουσας αγοράς. Πολλά τα παραδείγματα χαρακτηριστικότερο στην Ελλάδα τα βιντεοκλαμπ και τα δισκοπωλεία, λόγω του Ίντερνετ και της πειρατείας η ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες έχει μειωθεί υπερβολικά, και όμως όσο και αν σας φαίνεται παράξενο υπάρχουν ακόμα επιχειρηματίες που επενδύουν τα χρήματα τους σε τέτοια καταστήματα.

Aσφαλιστικές - φορολογικές υποχρεώσεις εργαζομένων που ανήκουν σε Ευάλωτες Ομάδες;

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή, συνεχίζουν να εισπράττουν τις παροχές αυτές ταυτόχρονα με την αμοιβή τους από την συνεταιριστική επιχείρηση. Κατά τα άλλα ισχύει ότι και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Γιατί Κοινωνική Οικονομία;

 

koinonikh

 

Κοινωνική Οικονομία, μια πρόκληση ενότητας

Τoυ Παναγιώτη Δ. Κάρδαρη


Σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει και μεταβάλλεται, σε ένα κόσμο που οι δομές τις κοινωνίας και οι οικονομικές συνθήκες είναι ασταθείς και οι παλαιές κοινωνικές, οικονομικές και επιχειρηματικές μορφές, μέσα στον Κυκεώνα των αγορών, δίνουν την θέση τους σε νέες, οι οποίες με την σειρά τους έχουν ημερομηνία λήξης

ένα μόνο πράγμα έχει αποδειχθεί σταθερό όπλο κατά της διαρκούς αστάθειας και αυτό είναι η συνεργασία μεταξύ των πολιτών, μια συνεργασία που ονομάστηκε συνεταιρισμός και πιο σύγχρονα κοινωνικός συνεταιρισμός.

Η οικονομική κρίση που έχει σαρώσει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας μας σαν θύελλα δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία, το ζήτημα πάντοτε σε αυτές τις κρίσεις ήταν ο τρόπος με τον οποίο τις αντιμετώπιζε η κοινωνία με εσωστρέφεια ή με εξωστρέφεια. Και τελικά, μέσα από την σκληρή εμπειρία των κρίσεων, οι κοινωνίες κατάλαβαν ότι την διαρκή αλλαγή του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο η εσωστρέφεια.

Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί, είναι μια μορφή επιχειρηματικότητας φιλική προς την κοινωνία και επίσης ανθεκτική μέσα στο χρόνο και μπορεί να χαρακτηριστεί «Παντός Καιρού» αφού ειδικά στον ελληνικό χώρο, η ιστορία τους χάνεται μέσα στα βάθη των σκοτεινών χρόνων της ιστορίας μας, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και του Οθωμανικού ζυγού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πρώτος ελληνικός κοινωνικός συνεταιρισμός και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλους εμάς σήμερα. Τα Αμπελάκια ήταν ένας σκοτεινός και απομονωμένος λόφος και στερούνταν πλευστούς ποταμούς και εμπορικούς δρόμους όπου οι κάτοικοι του προσπαθούσαν να επιβιώσουν από την κτηνοτροφία, την οινοπαραγωγή μέσα σε ένα περιβάλλον αναρχίας και σκλαβιάς. Όμως οι Αμπελακιώτες κατάφεραν να ξεφύγουν από την μιζέρια, στην οποία τους είχαν ρίξει οι ιστορικές συγκυρίες. Πως το κατάφεραν αυτό; Σίγουρα όχι με την εσωστρέφεια και κατάθλιψη. Νίκησαν το τέρας της μιζέριας και της τότε κρίσης με τη δύναμη της συνεργασίας!

Όταν είδαν ότι η παραγωγή οίνου και η εκτροφή ζώων έπαψε να τους θρέφει όσο θα έπρεπε, πριν βυθιστούν στην παρακμή και οδηγηθούν στην εξαφάνιση, την μετανάστευση ή την παρανομία, αποφάσισαν να δημιουργήσουν συντροφιές παραγωγής κόκκινων νημάτων, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία, που αποκόμισαν εργαζόμενοι σε άλλες βιομηχανικές περιοχές της εποχής. Έτσι αρχικά ιδρύθηκαν πέντε συντροφιές, οι οποίες αργότερα, το 1778, λόγω της αυξημένης ζήτησης και του ανταγωνισμού ενώθηκαν σε μία συντροφιά, η οποία ονομάστηκε "Κοινή Συντροφιά και Αδελφότης των Αμπελακίων". Όλοι οι Αμπελακιώτες, ήταν μέτοχοι σ' αυτή την καινοτόμο για την εποχή, συνεταιριστική επιχείρηση. Οι γαιοκτήμονες συμμετείχαν με την γη, οι κεφαλαιούχοι με τα χρήματα τους, οι τεχνίτες και οι εργάτες με την εργασία τους και μοιράζονταν δίκαια τα κέρδη, ανάλογα με τη συνεισφορά του καθενός.

Συνεταιριστικές συντροφιές τέτοιου τύπου αλλά σε μικρότερο βαθμό συναντάμε και στην Ύδρα, στα Ψαρρά, τις Σπέτσες, τον Τύρναβο και αλλού.

Η μεγάλη συντροφιά των Αμπελακίων έγινε το πρότυπο όλων των υπόλοιπων κοινωνικών συνεταιρισμών σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς για πρώτη φορά, στην ιστορία τα συμφέροντα κεφαλαίου και εργαζομένων ταυτίστηκαν σχεδόν πλήρως.

Ο Γάλλος Μπουλανζέ ζώντας στην χώρα μας πάνω από μια εικοσαετία αναφερόμενος στους συνεταιρισμούς της τονίζει ότι το «συνεταιρίζεσθαι» είναι έμφυτο στην Ελλάδα και πράγματι δεν έπεσε πολύ έξω γιατί στην Ελληνική Ψυχή, επικρατούν ήδη από την φιλοσοφική της αρχαιότητα οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης κατανομής του πλόυτου.

Στην πείνα και την κακουχία που δοκίμαζε την Ευρώπη το 1840, απάντησαν οι κάθε είδους συνεταιρισμοί, θέτοντας τις βάσεις για τις συνεταιριστικές τράπεζες που εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη και αποτέλεσαν πρόδρομο των πιστωτικών ενώσεων και του συνεταιριστικού πιστωτικού συστήματος αγροκτημάτων της Βορείου Αμερικής.

Στην Δανία και τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες άνθισαν οι κτηνοτροφικοί και οι γεωργικοί συνεταιρισμοί καθώς και σχολεία που εκπαίδευαν ενήλικες μετατρέποντας τους σε δραστήριους πολίτες!

Ένα τέτοιο σχολείο είναι και οι δράσεις του προγράμματος στο οποίο συμμετέχετε, ένα σχολείο το οποίο έχει σα στόχο να εκπαιδεύσει ενήλικους πολίτες ώστε να διεκδικήσουν το δικό τους καλύτερο μέλλον, την δική τους θέση στην νέα τάξη πραγμάτων, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα στον πυρετό της διεθνούς σύγχρονης κρίσης.

Αυτή η εκπαίδευση και η ενημέρωση που θα σας παρασχεθεί, θα σας δώσει το προνόμιο να μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία, να δείτε μπροστά με αισιοδοξία, θα σας δείξει, πώς μπορούμε όλοι μαζί να γίνουμε μια μεγάλη συντροφιά που θα αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα χέρι- χέρι και να την υπερβούμε, ανακτώντας την αξιοπρέπεια μας και αναπτερώνοντας την ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο, που ο καθένας από εμάς, με την κατάθεση των δικών του ικανοτήτων, θα χτίσει. Αυτό όμως θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα μόνο αν πιστέψετε όλοι ότι πάνω από όλα είσαστε άνθρωποι με θέληση και πείσμα ικανοί να χρησιμοποιήσετε το μυαλό και την δύναμη της συνεργασίας.

Η απάντηση όλων μας σε αυτό που μας συμβαίνει δεν πρέπει να είναι η μεμψιμοιρία και η παθητική στάση, αλλά η ενεργητική δράση και η ικανότητα να πούμε: «Όχι, δεν θα αποδεχθώ την φτώχεια και την ανεργία αλλά θα διεκδικήσω ένα καλύτερο μέλλον προτάσσοντας την εργατικότητα μου, το νου μου και την ελπίδα του αύριο».

Η Κοινωνική Οικονομία είναι ακριβώς αυτό. Μια διαχρονική απάντηση του ανθρώπου στις δύσκολες οικονομικές εποχές.

Η Κοινωνική Επιχείρηση, είναι το άλλο όνομα της ομοθυμίας και της ομοψυχίας, είναι η μετάφραση του δικαιώματος στην επιβίωση και στην ανάπτυξη όλων των κοινωνικών ομάδων. Και αυτό γιατί είναι το κλειδί για την έξοδο από κάθε κρίση, γιατί η ομαδικότητα, η συνεργασία κι η κατάθεση της προσωπικής εμπειρίας και ικανότητας σε ένα κοινό σκοπό είναι αυτό που θα μας εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί τώρα είναι η ευκαιρία μας να αποδείξουμε τι αξίζουμε, τώρα έχουμε την δυνατότητα να αναδείξουμε την ικανότητα μας όχι μόνο στην επιβίωση αλλά και στο χτίσιμο του καλύτερου δυνατού αύριο για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Μπορεί κάποιος μέλος να αποχωρήσει από το συνεταιρισμό;

Βεβαίως και μπορεί. Τα μέλη του Συνεταιρισμού έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν, εφόσον υποβάλουν γραπτή δήλωση προς τη Διοικούσα Επιτροπή.

Μπορεί κάποιος μέλος να είναι και εργαζόμενος;

Βεβαίως και μπορεί. Σε καμιά περίπτωση η μια ιδιότητα δεν αποκλείει την άλλη, αλλά ούτε και προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα όσον αφορά τη ψήφο κατά τη λήψη αποφάσεων στα διοικητικά όργανα.

Μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις;

  • Με την εγγραφή τους οι Κοιν.Σ.Επ. και οι Κοι.Σ.Π.Ε του άρθρου 12 του Ν. 2716/1999 αποκτούν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία του άρθρου 9 του Ν.4019/11, δηλαδή:
  • δύνανται να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας το οποίο συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την περίπτωση γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του Άρθρου Δεύτερου του Ν. 3912/2011,
  • δύνανται να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και
  • δύνανται να εντάσσονται στον Επενδυτικό Νόμο Ν. 3908/2011, για την «Ενίσχυση των Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή».

Οικονομικά κίνητρα για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις;

  • Το ποσοστό των κερδών της Κοιν.Σ.Επ. που διανέμεται στους εργαζόμενους, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα φορολογικό συντελεστή που αφορά τα φυσικά πρόσωπα.
  • Οι εργαζόμενοι στις Κοιν.Σ.Επ, οι οποίοι ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή οποιαδήποτε άλλη παροχή, συνεχίζουν να εισπράττουν τις παροχές αυτές ταυτόχρονα με την αμοιβή τους.
  • Οι Κοιν.Σ.Επ έχουν πρόσβαση στο υπό σύσταση Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας
  • Οι Κοιν.Σ.Επ μπορούν να εντάσσονται σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, σε προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη στήριξη της εργασίας και σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης
  • Οι Κοιν.Σ.Επ μπορούν, προς το παρόν, να συνάπτουν Προγραμματικές Συμβάσεις με το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού.
  • Οι Κοιν.Σ.Επ δύνανται να εντάσσονται κατά την έναρξη της λειτουργίας τους σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται από την Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, τον ΟΑΕΔ και άλλους συναρμόδιους φορείς.

Ποια είναι η διαδικασία σύστασης μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης;

Η δημιουργία μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης απαιτεί ουσιαστικές ενέργειες σχεδιασμού έναρξης και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της, καθώς και τυπικές διαδικασίες ίδρυσης. Οι τυπικές – υποχρεωτικές διαδικασίες ίδρυσης περιλαμβάνουν εκείνα τα βήματα που προβλέπονται για την ίδρυση ενός αστικού συνεταιρισμού, ενώ επιπλέον απαιτείται και η εγγραφή στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας.

Στις ουσιαστικές ενέργειες περιλαμβάνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός κι η σύνταξη business plan ώστε να έχουν οι ενδιαφερόμενοι πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων και περιορισμών της υπό σύσταση επιχείρησης.

Ποια η διαδικασία σύστασης;

Για τη σύσταση τηρείται η διαδικασία ίδρυσης ενός αστικού συνεταιρισμού. Το καταστατικό πρέπει να υπογράφεται από επτά τουλάχιστον πρόσωπα, αν πρόκειται για ΚΟΙ.Σ.Π.Ε και από πέντε τουλάχιστον πρόσωπα αν πρόκειται για Κοιν.Σ.Επ. Στη συνέχεια οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εγγράφονται στο Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Ύστερα από σχετική αίτηση και αφού υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Η υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά.

Η υποβολή της δήλωσης έναρξης εργασιών της Κοιν.Σ.Επ. στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία γίνεται μετά τη χορήγηση της βεβαίωσης εγγραφής στο Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Το ετήσιο πρόγραμμα των Κοιν.Σ.Επ., καθώς και ο απολογισμός εκτέλεσης αυτού αναρτώνται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική σελίδα του Μητρώου στο διαδίκτυο.

Ποια η διαφορά μεταξύ κερδοσκοπικών και ΜΗ κερδοσκοπικών επιχειρήσεων;

Κάθε επιχείρηση, ανεξάρτητα από τη μορφή της, παράγει κάποιο οικονομικό αποτέλεσμα το οποίο αν είναι θετικό ονομάζεται «κέρδος» κι αν είναι αρνητικό «ζημία». Είναι αυτονόητο ότι κάθε επιτυχημένη επιχείρηση επιδιώκει να έχει πάντα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο θετικό αποτέλεσμα.

Η διαφορά μεταξύ κερδοσκοπικής επιχείρησης και Μη κερδοσκοπικής – κοινωνικής επιχείρησης βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση διαχειρίζεται το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Οι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υιοθετούν τον όρο κέρδος για το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα κι έχουν σα πρωταρχικό και μόνο μέλημα τη διανομή του στους εταίρους ή μετόχους τους. Από την άλλη, οι κοινωνικές επιχειρήσεις μοιράζουν βάσει καταστατικού μέρος του θετικού οικονομικού αποτελέσματος στους εργαζόμενους -σαν πριμ παραγωγικότητας- και επανεπενδύουν το υπόλοιπο στην βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της επιχείρησης. Είναι δηλαδή θέμα συνειδητής επιλογής του μελλοντικού επιχειρηματία αν η επιχείρηση που θα ιδρύσει θα είναι κερδοσκοπική ή κοινωνική. Από εκεί και μετά κάθε επιχείρηση δεσμεύεται από το καταστατικό της και ελέγχεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Ποιες είναι οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των εργαζομένων;

Οι υποχρεώσεις, το καθεστώς ασφάλισης κι η φορολόγηση των εργαζομένων στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι ίδιες με όλους τους άλλους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου και προσδιορίζονται από την εκάστοτε ισχύουσα ασφαλιστική, εργατική και φορολογική νομοθεσία.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των μελών;

  • μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα μέλους, σε ΚΟΙΝΣΕΠ ή ΚΟΙΣΠΕ δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις.
  • κάθε μέλος διαθέτει τουλάχιστον μία συνεταιριστική μερίδα και το πολύ πέντε.
  • όλα τα μέλη έχουν δικαίωμα μιας ψήφου ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνεταιριστικών μερίδων που διαθέτουν.
  • μέλος Συνεταιριστικής Επιχείρησης δεν μπορεί να μετέχει σε άλλη που έχει έδρα στην ίδια Περιφερειακή ενότητα και τον ίδιο καταστατικό σκοπό.
  • και όπως είπαμε πιο πάνω, κάποιο μέλος μπορεί να είναι και εργζόμενος.

Ποιοι άλλοι μπορεί να είναι οι πόροι των συνεταιριστικών επιχειρήσεων;

Οι πόροι της Κοιν.Σ.Επ. και ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. μπορεί να είναι δωρεές τρίτων, έσοδα από την επιχειρηματική δραστηριότητα, επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς ή Ο.Τ.Α., καθώς και κάθε άλλο έσοδο από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σύμφωνα με το καταστατικό της. Επίσης οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών τον Ν.3912/11, καθώς επίσης και από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Ποιοι μπορούν να είναι μέλη σε μια ΚΟΙΝΣΕΠ ή ΚΟΙΣΠΕ;

  • Mια Κοιν.Σ.Επ πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον πέντε μέλη ή επτά μέλη για τις Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης
  • Tα μέλη μπορεί να είναι είτε φυσικά πρόσωπα, είτε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η συμμετοχή των νομικών προσώπων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό του 1/3 των μελών της
  • Δεν μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Δεν μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη ΝΠΔΔ που υπάγονται σε ΟΤΑ με εξαίρεση τις Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης και υπό την προϋπόθεση ύπαρξης προηγούμενης έγκρισης από το φορέα που εποπτεύει το ΝΠΔΔ.

Πρότυπο καταστατικού ίδρυσης και λειτουργίας ΚΟΙΝΣΕΠ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.)
Με την επωνυμία ...........................................

Στην Αθήνα σήμερα ...................... του έτους ............ οι

1. Όνομα, επίθετο, πατρώνυμο , τόπος και ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κατοικίας, Αρ. Δ.Τ. ΑΦΜ και ΔΟΥ
2.
3.
4.
5.

συμφώνησαν και συναποδέχθηκαν την Ίδρυση Κοινωνικής Συνεταιριστικής επιχείρησης το καταστατικό της οποίας έχει ως εξής:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
ΣΥΣΤΑΣΗ - ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΕΔΡΑ - ΣΚΟΠΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ

ΑΡΘΡΟ 1ο
ΣΥΣΤΑΣΗ - ΕΠΩΝΥΜΙΑ
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4019/2011 «Περί Κοινωνικών συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» όπως ισχύει σήμερα, συνιστάται δια του παρόντος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, (Κοιν.Σ.Επ.) Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού, με την επωνυμία .......................... και διακριτικό τίτλο ............................................ η οποία κατωτέρω θα αναφέρεται χάριν συντομίας ως «Συνεταιρισμός».

2. Σύμφωνα με τον προαναφερόμενο νόμο, η συνιστώμενη με το παρόν Κοιν.Σ.Επ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και συγκεκριμένα αστική εταιρεία με περιορισμένη ευθύνη των μελών της. Έχει εμπορική ιδιότητα, οικονομικό αλλά όχι κερδοσκοπικό σκοπό.

ΑΡΘΡΟ 2ο
ΕΔΡΑ
1. Έδρα του συνεταιρισμού ορίζεται η περιφέρεια ...................

2. Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του, ο συνεταιρισμός μπορεί, για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του, να ιδρύει και να διατηρεί υποκαταστήματα ή γραφεία οπουδήποτε, εντός ή εκτός της Ελληνικής επικράτειας.

ΑΡΘΡΟ 3ο
ΣΚΟΠOΣ
1. Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.

2. Ειδικότερα, σκοπός του Συνεταιρισμού είναι ........... σκεφτείτε πλατιά σε συνάρτηση με το άρθρο ... παράγαφος γ.

3. Για την ευόδωση των σκοπών του ο Συνεταιρισμός μπορεί να ασκήσει οποιασδήποτε μορφής οικονομικής δραστηριότητας ή δράσης.............. (π.χ. αλληλεγγύης παραγωγικού, καταναλωτικού, εμπορικού, μεταφορικού, τουριστικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα οι σκοποί του Συνεταιρισμού εξειδικεύονται στην άσκηση των ακόλουθων δραστηριοτήτων:

α) .......................

β) ...............................

γ) ..................................

4. Οι σκοποί και η λειτουργία του Συνεταιρισμού διέπονται από τις ακόλουθες βασικές αρχές: (προσθέστε ό,τι σας εκφράζει ή αφαιρέστε ό,τι δεν σας εκφράζει πάνω στο «πνεύμα» του νόμου και της ιδέας που έχετε για τις κοινωνικές επιχειρήσεις)

α) την προαγωγή της κοινωνικής ωφέλειας μέσω της παραγωγής αγαθών ή της παροχής υπηρεσιών συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήρα

β) την πρόταξη του ατόμου και της εργασίας έναντι του κεφαλαίου

γ) τη χρησιμοποίηση των κερδών του για την ανάπτυξη της απασχόλησης και την διεύρυνση των εργασιών του

δ) την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

ε)τη σύσφιξη του κοινωνικού ιστού στα πλαίσια των τοπικών κοινοτήτων

ΑΡΘΡΟ 4ο
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η διάρκεια του Συνεταιρισμού είναι απεριόριστη

Μελετήστε προσεκτικά τα πιο κάτω. Πρόκειται για την δικιά σας επιχείρηση.
Αν θέλετε να αλλάξετε κάτι από εδώ και κάτω, θα πρέπει να είμαστε σε συνεννόηση.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β "
ΜΕΛΗ - ΕΓΓΡΑΦΗ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΡΘΡΟ 5ο
ΜΕΛΗ
1. Μέλη του Συνεταιρισμού μπορούν να γίνουν:

α) Κάθε φυσικό πρόσωπο που εμπνέεται και ευαισθητοποιείται από τις αρχές και τις επιδιώξεις του Συνεταιρισμού.

β) Κάθε Νομικό πρόσωπο που διαπνέεται από τις ίδιες αρχές και επιθυμεί να συνδυάσει την κοινωνική του δράση με τους σκοπούς του Συνεταιρισμού, υπό την προϋπόθεση τήρησης των περιορισμών που τίθενται από τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.4019/2011.

2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 3 του Ν.4019/2011 δεν μπορούν να γίνουν μέλη του Συνεταιρισμού οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται σε αυτούς.

ΑΡΘΡΟ 6ο
ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ
1. Για την εγγραφή μέλους στο Συνεταιρισμό, μετά τη σύσταση του, απαιτείται υποβολή γραπτής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο προς τη Διοικούσα Επιτροπή, η οποία αποφασίζει για την αποδοχή της στην πρώτη της συνεδρίαση.

2. Η εγγραφή των νέων μελών εγκρίνεται από την πρώτη Γενική Συνέλευση που λαμβάνει χώρα μετά την αίτηση του ενδιαφερόμενου. Η ιδιότητα του μέλους του Συνεταιρισμού αποκτάται από τον χρόνο λήψης της απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής για την αποδοχή της αίτησης.

3. Η συμμετοχή των νέων μελών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων και η ανάδειξη τους στα όργανα μπορεί να γίνει μόνο μετά την αποδοχή έγκρισης της εγγραφής από τη Γενική Συνέλευση. Η ίδια Γενική Συνέλευση αποφασίζει και για την αποδοχή ή μη των αιτήσεων εγγραφής των νέων μελών που δεν έχουν γίνει δεκτές από τη Διοικούσα Επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 7ο
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ
1. Τα μέλη του Συνεταιρισμού έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν, εφόσον υποβάλουν γραπτή δήλωση προς τη Διοικούσα Επιτροπή τρεις (3) τουλάχιστον μήνες πριν τη λήξη του λογιστικού έτους.

2. Μέλος του Συνεταιρισμού διαγράφεται μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, που λαμβάνεται με την αυξημένη πλειοψηφία του άρθρου 14 του παρόντος. Στην περίπτωση που προβεί σε σοβαρή παράβαση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το Ν. 4019/2011 και το καταστατικό και η συμπεριφορά του βλάπτει τα συμφέροντα του Συνεταιρισμού. Η διαγραφή, στην περίπτωση απουσίας του μέλους από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, γνωστοποιείται με την κοινοποίηση προς αυτό αποσπάσματος της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης που περιέχει υποχρεωτικά τους λόγους διαγραφής. Μέσα σε προθεσμία ενός (1) έτους από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης, το μέλος που διαγράφεται μπορεί να προσβάλει την απόφαση ενώπιον του αρμόδιου κατά τόπον Μονομελούς Πρωτοδικείου. Η απώλεια της ιδιότητας του μέλους επέρχεται από την ημέρα δημοσίευσης της τελεσίδικης απόφασης που απορρίπτει την προσφυγή ή από την ημέρα που έληξε άπρακτη η προθεσμία προσφυγής.

3. Στα αποχωρούντα ή διαγραφόμενα, κατά τα ανωτέρω, μέλη αποδίδεται η συνεταιριστική μερίδα, που εισέφεραν το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από την έγκριση του ισολογισμού της χρήσης, μέσα στην οποία έγινε η αποχώρηση ή η διαγραφή, ενώ με την επιστροφή εκκαθαρίζεται η σχέση του Συνεταιρισμού με το μέλος χωρίς αυτό να έχει αξίωση επί της περιουσίας που έχει σχηματιστεί.

ΑΡΘΡΟ 8ο
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ
1. Τα μέλη του Συνεταιρισμού έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

α) Να συμμετέχουν στις δραστηριότητες και να συνεργάζονται στη λειτουργία του Συνεταιρισμού και να απέχουν από ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα του.

β) Να τηρούν τις διατάξεις του Καταστατικού του Συνεταιρισμού, να ακολουθούν τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και της Διοικούσας Επιτροπής και να προστατεύουν τα συμφέροντα του.

2. Τα μέλη ευθύνονται για τα χρέη του Συνεταιρισμού έναντι των τρίτων, ο καθένας εις ολόκληρο και μέχρι του ποσού της συνεταιριστικής του μερίδας.

3. Κάθε νέο μέλος υποχρεούται να καταβάλει εκτός από το ποσό της μερίδας του και εισφορά ανάλογη προς την καθαρή περιουσία του συνεταιρισμού, όπως αυτή προκύπτει από τον ισολογισμό της τελευταίας χρήσης. Η εισφορά αυτή φέρεται σε ειδικό αποθεματικό

4. Τα μέλη του Συνεταιρισμού, μετά από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, υποχρεούνται να καταβάλλουν την αναλογία τους στο χρηματικό ποσό που τυχόν απαιτείται για την κάλυψη ζημιών του Συνεταιρισμού.

ΑΡΘΡΟ 9ο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ
1. Τα μέλη του Συνεταιρισμού έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις με δικαίωμα μίας (1) ψήφου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνεταιριστικών μερίδων που κατέχουν, καθώς και δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται υπό τους όρους του παρόντος Καταστατικού και του Νόμου

2. Κάθε μέλος έχει δικαίωμα να ζητεί πληροφορίες για την πορεία των υποθέσεων του Συνεταιρισμού και να λαμβάνει αντίγραφα πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης και των συνεδριάσεων της Διοικούσας Επιτροπή καθώς και του Ισολογισμού και του Λογαριασμού Αποτελεσμάτων Χρήσης.

3. Τα μέλη του Συνεταιρισμού μπορεί να είναι εργαζόμενοι σε αυτόν, να αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία και να έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία.

4. Τα μέλη του Συνεταιρισμού που είναι εργαζόμενοι σε αυτόν έχουν δικαίωμα επί των καθαρών κερδών κάθε οικονομικής χρήσης, λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του Ν. 4019/2011 περί διανομής των κερδών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'
ΠΟΡΟΙ - ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΡΙΔΑ

ΑΡΘΡΟ 10ο
ΠΟΡΟΙ
Οι πόροι του Συνεταιρισμού αποτελούνται από:

1. Το ιδρυτικό κεφάλαιο και το κεφάλαιο που προκύπτει από την διάθεση νέων συνεταιριστικών μερίδων.

2. Έσοδα από την άσκηση των δραστηριοτήτων του και την εκμετάλλευση των περιουσιακών του στοιχείων.

3. Επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς, ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού και έσοδα από άλλα προγράμματα.

4. Κεφάλαια από κληροδοτήματα, δωρεές τρίτων και παραχωρήσεις της χρήσης περιουσιακών στοιχείων.

ΑΡΘΡΟ 11ο
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΡΙΔΑ
1. Κάθε μέλος εγγράφεται τουλάχιστον με μία υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα το ύψος της οποίας ορίζεται δια του παρόντος σε ..................... €.

2. Τα ιδρυτικά μέλη και όσα στο μέλλον εγγραφούν, υποχρεούνται να εισφέρουν, με την καταβολή μετρητών, το ποσό που αντιστοιχεί στην υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα τους μέσα σε ένα (1) μήνα από την κατά νόμο-καταχώριση του συνεταιρισμού ή την εγγραφή τους αντιστοίχως.

3. Η συνεταιριστική μερίδα είναι αδιαίρετη και ίση για όλα τα μέλη του συνεταιρισμού.

4. Εκτός από την υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα της παραγρ. 1 του παρόντος άρθρου, κάθε μέλος επιτρέπεται να αποκτήσει έως πέντε (5) προαιρετικές συνεταιριστικές μερίδες, οι οποίες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Η αξία κάθε προαιρετικής μερίδας είναι ίση με την αξία της υποχρεωτικής, (ήτοι ..................... €) και το ισόποσο αυτών καταβάλλεται από τα μέλη μέσα σε ένα (1) μήνα από την ημέρα που θα δηλώσουν εγγράφως στη Διοικούσα Επιτροπή ότι επιθυμούν την απόκτηση προαιρετικών μερίδων.

5. Η μεταβίβαση συνεταιριστικής μερίδας μέλους γίνεται μόνο σε νέο μέλος εγγράφως ύστερα από συναίνεση της Διοικούσας Επιτροπής η οποία είναι υποχρεωτική, εφόσον στο πρόσωπο του νέου μέλους συντρέχουν οι όροι που απαιτούνται για την είσοδο του ως μέλους. Η προαιρετική συνεταιριστική μερίδα μπορεί να μεταβιβάζεται ελεύθερα χωρίς άδεια της Διοικούσας Επιτροπής σε άλλο μέλος του Συνεταιρισμού. Όλες οι μεταβιβάσεις συνεταιριστικών μερίδων καταχωρούνται στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής
Οικονομίας»

6. Σε περίπτωση που μέλος φυσικό πρόσωπο αποβιώσει ή μέλος νομικό πρόσωπο λυθεί και εκκαθαρισθεί, η αξία της συνεταιριστικής μερίδας του μέλους αυτού περιέρχεται αυτοδικαίως στον ειδικό ή καθολικό του διάδοχο.

7. Δεν υπόκεινται σε κατάσχεση για χρέη των μελών προς τρίτους, η συνεταιριστική μερίδα και τα προϊόντα της παραγωγής των μελών από την παράδοση τους στο Συνεταιρισμό για πώληση, διάθεση, μεταποίηση και επεξεργασία. Επίσης δεν επιτρέπεται η κατάσχεση εις χείρας του Συνεταιρισμού ως τρίτου, χρημάτων που έχουν ληφθεί από πιστωτικά ιδρύματα ως δάνειο για λογαριασμό μέλους του και απαιτήσεων για παροχές σε είδος του Συνεταιρισμού προς τα μέλη του.

ΑΡΘΡΟ 12ο
ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Με βάση τη παράγραφο 4 του άρθρου 11 του παρόντος καταστατικού το αρχικό κεφάλαιο σύστασης του συνεταιρισμού ορίζεται σε ................€

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ' Γ ΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΑΡΘΡΟ 13ο
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
1. Η Γενική Συνέλευση των μελών είναι το ανώτατο όργανο του Συνεταιρισμού, δικαιούται ν' αποφασίζει για κάθε υπόθεση που αφορά το Συνεταιρισμό και έχει την εποπτεία και τον έλεγχο του οργάνου της Διοίκησης. Οι νόμιμες αποφάσεις της δεσμεύουν και τα μέλη που απουσιάζουν ή διαφωνούν.

2. Στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης υπάγονται :

α) Η τροποποίηση του Καταστατικού.

β) Η συγχώνευση, η παράταση της διάρκειας, η διάλυση και η αναβίωση του Συνεταιρισμού.

γ) Η έγκριση ή η τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας.

δ) Οι γενικοί όροι της δραστηριότητας του Συνεταιρισμού.

ε) Η έγκριση του Ισολογισμού και του Λογαριασμού Αποτελεσμάτων Χρήσης.

στ) Η εκλογή και απαλλαγή από κάθε ευθύνη της Διοικούσας Επιτροπής και των αντιπροσώπων σε Ενώσεις, καθώς και η οποιαδήποτε παύση των μελών της Διοικούσας Επιτροπής.

ζ) Η επιβολή εισφοράς στα μέλη για την αντιμετώπιση εκτάκτων ζημιών ή άλλων εξαιρετικών καταστάσεων,

η) Η έγκριση συμμετοχής του Συνεταιρισμού σε Κοινοπραξίες, ή Ενώσεις Συνεταιρισμών ανώτερου βαθμού και η αποχώρηση του.

3. Η Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού απαρτίζεται από όλα τα μέλη του, που συνέρχονται σε τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση. Τα μέλη μετέχουν και ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση αυτοπροσώπως. Όλα τα μέλη μετέχουν στις συνελεύσεις και ψηφίζουν με μία (1) ψήφο το καθένα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνεταιριστικών μερίδων που διαθέτουν.

ΑΡΘΡΟ 14ο
ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
1. Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση μία φορά το έτος, ύστερα από πρόσκληση της Διοικούσας Επιτροπής και μέσα σε τρεις (3) μήνες από τη λήξη της διαχειριστικής χρήσης.

2. Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται έκτακτα, όποτε τη συγκαλέσει η Διοικούσα Επιτροπή ή εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, με συγκεκριμένο θέμα, προς τη Διοικούσα Επιτροπή από το ένα τρίτο (1/3) των μελών του Συνεταιρισμού.

3. Αν η Διοικούσα Επιτροπή αρνείται τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης παρά το αίτημα του ενός τρίτου (1/3) των μελών, τα μέλη αυτά έχουν το δικαίωμα να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση.

4. Η πρόσκληση της Διοικούσας Επιτροπής αναγράφει τον τόπο, την ημέρα, την ώρα που θα συνέλθει η Συνέλευση και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η πρόσκληση γνωστοποιείται στα μέλη επτά (7) τουλάχιστον ημέρες πριν την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης, με προσωπικές επιστολές και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο που θα αποφασίσει η Διοικούσα Επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 15ο
ΑΠΑΡΤΙΑ
1. Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα, εφόσον κατά την έναρξη της συνεδρίασης είναι παρόντα τα μισά τουλάχιστον μέλη του
Συνεταιρισμού.

2. Αν δεν υπάρχει απαρτία, η Γενική Συνέλευση συνέρχεται ύστερα από επτά (7) ημέρες, χωρίς άλλη πρόσκληση, στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα, για όλα τα θέματα της αρχικής ημερήσιας διάταξης, εφόσον κατά την έναρξη της συνεδρίασης παρίσταται το ένα πέμπτο (1/5) τουλάχιστον των μελών του Συνεταιρισμού εφόσον το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί κατ "ελάχιστον σε 2 μέλη.

3. Αν δεν υπάρχει και πάλι απαρτία, η Γενική Συνέλευση συνέρχεται ύστερα από επτά (7) ημέρες χωρίς άλλη πρόσκληση, στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα και αποφασίζει για όλα τα θέματα της αρχικής ημερήσιας διάταξης, όσα μέλη και αν παρίστανται, όχι όμως λιγότερα από επτά (7).

4. Για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη μεταβολή του σκοπού ή της έδρας του Συνεταιρισμού, τη μεταβολή του ποσού της συνεταιριστικής μερίδας, τον αποκλεισμό του συνεταίρου, την παράταση, τη διάλυση, την αναβίωση, τη συγχώνευση του συνεταιρισμού, τη μεταβολή του τρόπου διανομής των κερδών, την ανάκληση και την αντικατάσταση μελών της Διοικούσας Επιτροπής και την τροποποίηση του καταστατικού, η Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται σε αυτήν τα δύο τρίτα (2/3) των μελών και στην περίπτωση επαναληπτικής Συνέλευσης όταν είναι παρόντα τα μισά τουλάχιστον μέλη.

ΑΡΘΡΟ 16ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
1. Στην αρχή της συνεδρίασης εκλέγονται από τα μέλη ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Συνέλευσης. Έως την εκλογή του Προέδρου τα καθήκοντα του ασκεί ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ή αν αυτός απουσιάζει ο Αντιπρόεδρος, ή άλλο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ή αν δεν παρευρίσκεται κανένα, ένα μέλος του Συνεταιρισμού που υποδεικνύεται από τη Συνέλευση.

2. Ο Πρόεδρος διευθύνει τις εργασίες της Συνέλευσης και ο Γραμματέας τηρεί τα πρακτικά που υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον ίδιο.

ΑΡΘΡΟ 17ο
ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
1. Η Γενική Συνέλευση συζητεί και αποφασίζει για τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη.

2. Αν παρίσταται το σύνολο των μελών, η Γενική Συνέλευση μπορεί να αποφασίζει και για θέματα που δεν περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη. Στην περίπτωση αυτή η συζήτηση για τα θέματα αυτά αναβάλλεται υποχρεωτικά αν το ζητήσει το ένα εικοστό (1/20) των μελών αλλά όχι λιγότερα από τρία (3) μέλη.

3. Στη Συνέλευση μπορεί να παρίσταται αντιπρόσωπος Συνεταιριστικής Οργάνωσης ανώτερου βαθμού.

ΑΡΘΡΟ 18ο
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
1. Η λήψη αποφάσεων γίνεται με ψηφοφορία, η οποία πραγματοποιείται με ανάταση του χεριού, εκτός αν το ένα τέταρτο (1/4) των παρόντων μελών ζητήσει να γίνει η ψηφοφορία με ονομαστική κλήση ή με ψηφοδέλτια, οπότε εφαρμόζεται ο τρόπος που ζητήθηκε. Δεν επιτρέπεται η λήψη αποφάσεων " δια βοής".

2. Για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν παροχή εμπιστοσύνης, απαλλαγή από ευθύνη, έγκριση απολογισμού και ισολογισμού και για προσωπικά θέματα, η ψηφοφορία είναι μυστική και διεξάγεται την ίδια μέρα της Γενικής Συνέλευσης και μετά το τέλος της συζήτησης των θεμάτων.

3. Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν στα θέματα απαλλαγής από την ευθύνη τους.

4. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των ψηφισάντων μελών. Στα θέματα στης παραγράφου 4 του άρθρου 14 απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Συνεταιρισμού.

ΑΡΘΡΟ 19ο
ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
1. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως που αντίκεινται στο Ν.4019/2011, στο Ν. 1667/1986 όπως ισχύει ή στο Καταστατικό του Συνεταιρισμού, είναι άκυρες και εξαρχής δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα.

2. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως προσβάλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός έτους ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιου Μονομελούς Πρωτοδικείου που αποφασίζει με τη διαδικασία των άρθρων 682επ. Κ.Πολ. Δ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε' ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΡΘΡΟ 20ο
ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
1. Τη διοίκηση του Συνεταιρισμού ασκεί η Διοικούσα Επιτροπή η οποία αποτελείται από πέντε (5) τακτικά μέλη που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση.

2. Η διάρκεια της θητείας της Διοικούσας Επιτροπής είναι δύο (2) έτη και μπορεί να παρατείνεται, το πολύ για τρεις (3) μήνες από τη λήξη της, εντός των οποίων θα πρέπει να συνέλθει η Γενική Συνέλευση των μελών για την εκλογή νέας Διοικούσας Επιτροπής.

3. Η εκλογή νέας διοικούσας επιτροπής δεν επιφέρει τροποποίηση στο παρόν καταστατικό.

4. Η Διοικούσα Επιτροπή μέσα σε ένα (1) μήνα από την εκλογή της οφείλει να μεριμνήσει για τη σχετική καταχώρηση στο γενικό μητρώο κοινωνικής οικονομίας.

5. Η Διοικούσα Επιτροπή μετά την εκλογή της συνέρχεται με πρόσκληση του συμβούλου που πλειοψήφησε και εκλέγει με μυστική ψηφοφορία Πρόεδρο κι Αντιπρόεδρο.

ΑΡΘΡΟ 21ο
ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
1. Η Διοικούσα Επιτροπή του Συνεταιρισμού εκλέγεται, μετά από μυστική ψηφοφορία, από την Τακτική Γενική Συνέλευση που συνέρχεται κατά το δεύτερο (2°) έτος από την εκλογή της προηγουμένης

2. Οι εκλογές διενεργούνται από τριμελή εφορευτική επιτροπή που εκλέγεται από τη Συνέλευση

3. Τα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, μέλη του Συνεταιρισμού, είναι πάντοτε πανεκλέξιμα και ελεύθερα ανακλητά.

ΑΡΘΡΟ 22ο
ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
1. Η Διοικούσα Επιτροπή μπορεί να εκλέγει μέλη αυτής σε αντικατάσταση μελών που παραιτήθηκαν, απέθαναν ή απώλεσαν την ιδιότητα τους με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Η εκλογή αυτή είναι δυνατή με την προϋπόθεση ότι η αναπλήρωση των παραπάνω μελών δεν είναι εφικτή από αναπληρωματικά μέλη, που έχουν εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση. Η ανωτέρω εκλογή από τη Διοικούσα Επιτροπή γίνεται με απόφαση των απομενόντων μελών, εάν είναι τουλάχιστον τρία (3), και ισχύει για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους που αντικαθίσταται. Η απόφαση της εκλογής υποβάλλεται μέσα σε ένα (1) μήνα για καταχώρηση στο γενικό μητρώο Κοινωνικής οικονομίας και ανακοινώνεται από τη Διοικούσα Επιτροπή στην αμέσως προσεχή Γενική Συνέλευση, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει τους εκλεγέντες, ακόμη και αν δεν έχει αναγραφεί σχετικό θέμα στην ημερήσια διάταξη.

2. Σε περίπτωση παραίτησης, θανάτου ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο απώλειας της ιδιότητας μέλους ή μελών της Διοικούσας Επιτροπής, τα υπόλοιπα μέλη μπορούν να συνεχίσουν τη διαχείριση και την εκπροσώπηση του Συνεταιρισμού και χωρίς την αντικατάσταση των ελλειπόντων μελών, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός αυτών υπερβαίνει το ήμισυ των μελών, όπως είχαν πριν από την επέλευση των ανωτέρω γεγονότων. Σε κάθε περίπτωση τα μέλη αυτά δεν επιτρέπεται να είναι λιγότερα των τριών (3).

3. Σε κάθε περίπτωση, τα απομένοντα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους, μπορούν να προβούν σε σύγκληση Γενικής Συνέλευσης με αποκλειστικό σκοπό την εκλογή νέας Διοικούσας Επιτροπής.

ΑΡΘΡΟ 23ο
ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
1. Η Διοικούσα Επιτροπή συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση μία (2) φορές τον χρόνο, μετά από γραπτή πρόσκληση σε συγκεκριμένη ημέρα και συγκεκριμένα θέματα ημερήσιας διάταξης. Θέματα ημερήσιας διάταξης μπορούν να προταθούν και από όλα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής.

2. Η Διοικούσα Επιτροπή μπορεί να συνεδριάσει εκτάκτως όταν τη συγκαλέσει ο Πρόεδρος της ή όποτε κριθεί αναγκαίο ή ζητηθεί από το 1/3 των μελών της.

3. Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος αδρανεί παρά την αναγκαιότητα, η σύγκλιση διενεργείται από οποιοδήποτε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής.

ΑΡΘΡΟ 24ο
ΑΠΑΡΤΙΑ . ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
1. Η Διοικούσα Επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα όταν παρίσταται τρια (3) τουλάχιστον μέλη της. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών, Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Εκπροσώπηση μέλους δεν επιτρέπεται. Οι αποφάσεις καταχωρούνται από το Γραμματέα στο βιβλίο Πρακτικών της Διοικούσας Επιτροπής.

2. Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής δε συμμετέχει στις συνεδριάσεις, ούτε έχει δικαίωμα ψήφου όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν άμεσα αυτό, σύζυγο ή συγγενή πρώτου βαθμού.

ΑΡΘΡΟ 25ο
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
1. Η Διοικούσα Επιτροπή διοικεί τον Συνεταιρισμό σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού και του νόμου και αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία και διαχείριση του, πλην αυτών που υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης

2. Η Διοικούσα Επιτροπή καθορίζει το πρόγραμμα δράσης του Συνεταιρισμού, αποφασίζει τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου για την επίτευξη του σκοπού του.

3. Καταρτίζει, εγκρίνει, τροποποιεί και καταργεί τυχόν Εσωτερικούς Κανονισμούς

4. Η Διοικούσα Επιτροπή μπορεί να μεταβιβάζει αρμοδιότητες του σε ένα ή περισσότερα μέλη του ή και σε υπαλλήλους του Συνεταιρισμού.

5. Το αξίωμα του μέλους της Διοικούσας Επιτροπής είναι τιμητικό και άμισθο.

6. Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής οφείλουν να καταβάλλουν κατά τη διαχείριση των υποθέσεων του Συνεταιρισμού την ίδια επιμέλεια που καταβάλλουν στις δικές τους υποθέσεις και φέρουν κάθε ευθύνη για την τήρηση των περιορισμών, του προς εκπροσώπηση δικαιώματος, που θέτει το καταστατικό ή οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.

ΑΡΘΡΟ 26Ο
ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
1. Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής εκπροσωπεί τον Συνεταιρισμό στις σχέσεις της με τους τρίτους, έχει την εξουσία εκτέλεσης των αποφάσεων της Γενικής συνέλευσης και της Διοικούσας Επιτροπής, επιβλέπει τη λειτουργία του Συνεταιρισμού και την εκτέλεση των αποφάσεων των οργάνων διοίκησης και δεσμεύει τον Συνεταιρισμό με την υπογραφή του.

2. Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής συγκαλεί τις τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των μελών και τις τακτικές Γενικές Συνελεύσεις της Διοικούσας Επιτροπής με έγγραφη πρόσκληση, η οποία αποστέλλεται έγκαιρα και στην οποία αναγράφονται με σαφήνεια και πληρότητα τα θέματα ημερήσιας.

3. Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής είναι αρμόδιος για την είσπραξη κάθε απαίτησης από τρίτους καθώς και την διενέργεια πληρωμών.

4. Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής μπορεί να αναθέτει την άσκηση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων σε άλλα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής ή σε συνιστάμενες από αυτήν Επιτροπές, αν κρίνει ότι αυτό θα συνέβαλλε στην πιο επιτυχημένη λειτουργία, οργάνωση ή δράση του Συνεταιρισμού.

5. Ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής αντικαθιστά τον πρόεδρο σε όλες ανεξαιρέτως τις υποχρεώσεις και τα λειτουργήματά του όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται, με θεωρημένη εξουσιοδότηση του Προέδρου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ '
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ.ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.
ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΕΡΔΩΝ - ΒΙΒΛΙΑ

ΑΡΘΡΟ 27Ο
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
1. Η Διαχειριστική Χρήση είναι δωδεκάμηνης διάρκειας, αρχίζει τη 1η Ιανουαρίου και λήγει τη 31 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

2. Εξαιρετικά η πρώτη Διαχειριστική Χρήση αρχίζει από τη νόμιμη σύσταση του Συνεταιρισμού και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του επόμενου έτους.

ΑΡΘΡΟ 28Ο
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ
1. ΣΤΟ τέλος της διαχειριστικής χρήσης η Διοικούσα Επιτροπή συντάσσει τον Ισολογισμό, το Λογαριασμό Αποτελεσμάτων Χρήσης και την Έκθεση Διαχείρισης, τα οποία υποβάλλει στην Τακτική Γενική Συνέλευση για έγκριση.

2. Ο Ισολογισμός, ο Λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσης και η Έκθεση Διαχείρισης της Διοικούσας Επιτροπής πρέπει να είναι στη διάθεση των μελών του Συνεταιρισμού δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν την ημερομηνία σύγκλισης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

ΑΡΘΡΟ 29ο
ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΕΡΔΩΝ
1. Τα κέρδη του Συνετισμού δε διανέμονται στα μέλη της, εκτός αν τα μέλη αυτά είναι και εργαζόμενοι.

2. Τα κέρδη διατίθενται ετησίως κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό αποθεματικού, κατά ποσοστό 35% διανέμονται στους εργαζομένους της επιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του παρόντος και το υπόλοιπο 60% διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

3. Αν στο τέλος κάποιας χρήσης προκύψει ζημία, αυτή καλύπτεται από το αποθεματικό του Συνεταιρισμού. Αν και πάλι δεν καλύπτεται η προκύπτουσα ζημία, η Διοικούσα Επιτροπή συγκαλεί τη Γενική Συνέλευση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα μέλη του Συνεταιρισμού.

ΑΡΘΡΟ 30ο
ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ
1. Ο Συνεταίρισμός τηρεί τα βιβλία που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία και επιπλέον τηρεί:

α) Βιβλίο Μητρώου Μελών του Συνεταιρισμού στο οποίο καταχωρούνται με χρονολογική σειρά η ημερομηνία εγγραφής, το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας, ο αριθμός των μερίδων και η αξία τους καθώς και η χρονολογία τυχόν διαγραφής των μελών.

β) Βιβλίο πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης.

γ) Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων της Διοικούσας Επιτροπής.

2. Τα επιπλέον βιβλία της παραγρ. 1 του παρόντος άρθρου θεωρούνται, πριν από τη χρήση τους, από το γενικό μητρώο κοινωνικής οικονομίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ " ΔΙΑΛΥΣΗ . ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ

ΑΡΘΡΟ 31Ο
ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ
1. Ο Συνεταιρισμός διαλύεται:

α) Αν διαγραφεί από το Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας μετά από απόφαση του Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης.

β) Αν τα μέλη του μειωθούν κάτω των πέντε (5)

γ) Λόγω τελεσίδικης απόφασης του κατά τόπον αρμοδίου Μονομελούς Πρωτοδικείου, η οποία εκδίδεται ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον, αν διαπιστωθεί η παράβαση διατάξεων του Ν.4019/2011 οι οποίες αφορούν στη σύσταση και εγγραφή του Συνεταιρισμού στο οικείο Μητρώο.

δ) Αν λήξει ο χρόνος διαρκείας του, όπως ορίζεται στο καταστατικό αυτό, εκτός αν αποφασισθεί προηγούμενα από τη Γενική Συνέλευση η παράταση της διάρκειας του.

ε) Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που λαμβάνεται με την αυξημένη πλειοψηφία του άρθρου 14 του παρόντος.

στ) Αν κηρυχθεί σε πτώχευση.

2. Η διάλυση του Συνεταιρισμού καταχωρείται στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας.

ΑΡΘΡΟ 32ο
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ
1. Τη διάλυση του Συνεταιρισμού ακολουθεί η εκκαθάριση. Αν ο Συνεταιρισμός κηρυχθεί σε πτώχευση, ακολουθείται η διαδικασία της εμπορικής νομοθεσίας. Η εκκαθάριση διενεργείται από τη Διοικούσα Επιτροπή ή σε περίπτωση που αυτή κρίνει αναγκαίο, από δύο εκκαθαριστές που ορίζονται από τη Γενική Συνέλευση. Ο Συνεταιρισμός λογίζεται ότι εξακολουθεί να υφίσταται και μετά τη διάλυση του για όσο χρόνο διαρκεί η εκκαθάριση. Κατά την εκκαθάριση διεκπεραιώνονται οι εκκρεμείς υποθέσεις και ιδίως εισπράττονται οι απαιτήσεις, ρευστοποιείται η περιουσία και πληρώνονται τα χρέη του Συνεταιρισμοΰ. Αν απομένει μόνο παθητικό, οι εκκαθαριστές προβαίνουν στην περάτωση της εκκαθάρισης. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει και ενεργητικό, ο Συνεταιρισμός αναβιώνει αυτοδίκαια και ως υπό εκκαθάριση εγγράφεται στα οικεία Μητρώα βάσει του άρθρου 791 Κ.Πολ.Δ. Με το πέρας της εκκαθάρισης το υπόλοιπο δε διανέμεται, αλλά διατίθεται στο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας

2. Αν ο Συνεταιρισμός διαλύθηκε λόγω λήξης της διάρκειας του ή λόγω της πτώχευσης του, η οποία όμως ανακλήθηκε ή περατώθηκε με συμβιβασμό, είναι δυνατή η αναβίωση του με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις των άρθρων 14 και 17 του παρόντος, η οποία στη συνέχεια καταχωρείται στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας.

3. Στην περίπτωση διάλυσης του Συνεταιρισμού για το λόγο που αναφέρεται στην παραγρ. 1 περίπτωση β' του άρθρου 29 του παρόντος, η αναβίωση είναι δυνατή, αν μέσα σε τρεις μήνες συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός μελών και ακολουθήσει μέσα σε ένα μήνα απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, που συγκαλείται εκτάκτως για να αποφασίσει την αναβίωση του Συνεταιρισμού.

4. Στην περίπτωση αναβίωσης λογίζεται ότι ο Συνεταιρισμός δεν έχει ποτέ διαλυθεί. Η αναβίωση αποκλείεται όταν έχει αρχίσει η διάθεση του υπολοίπου στο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ '
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 33ο
Το Καταστατικό αυτό ρυθμίζει τα θέματα εκείνα που Αξιώνει το άρθρο 1 παραγρ. 4 του Νόμου 1667/1986, όπως ισχύει και ο Νόμος 4019/2011. Για τα υπόλοιπα θέματα ισχύουν οι ρυθμίσεις του Νόμου 1667/1986 όπως ισχύει.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ '
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 34ο
ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η πρώτη Διοικούσα Επιτροπή του Συνεταιρισμού αποτελείται από τους;

1. (Σύνολο 5 μέλη) Όνομα, επίθετο, πατρώνυμο , τόπος και ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κατοικίας, Αρ. Δ.Τ. ΑΦΜ και ΔΟΥ
2.
3.
4.
5.

Η θητεία αυτών ορίζεται μέχρι τη πρώτη τακτική Γενική συνέλευση των μελών, που θα συγκληθεί μέσα σο πρώτο τρίμηνο του έτους 2014.

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ
Οι συμβαλλόμενοι δηλώνουν ότι δίνουν με το παρόν την ανέγκλητη εντολή και πληρεξουσιότητα στ .......................... που γεννήθηκε στ..............., το έτος ........., κάτοικος ..........................., κάτοχο του ΑΔΤ ............... του Τ.Α. ............. να υποβάλλει το παρόν καταστατικό για έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία, Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας και να εκπροσωπεί αυτούς στις συγκεκριμένες Αρχές μέχρι την έγκριση του παρόντος Καταστατικού.

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Πως διανέμονται τα κέρδη στις ΚΟΙΝΣΕΠ ή ΚΟΙΣΠΕ;

Βασική ειδοποιός διαφορά των ΚΟΙΝΣΕΠ ή ΚΟΙΣΠΕ από τις άλλες μορφές επιχειρήσεων είναι ότι βάσει καταστατικού δεν διανέμονται κέρδη στα μέλη, αφού η επιχείρηση δεν είναι κερδοσκοπική (δηλαδή έχει οικονομικό κι όχι κερδοσκοπικό σκοπό). Έτσι:

  • το 35% του θετικού οικονομικού αποτελέσματος διανέμεται στους εργαζομένους ως κίνητρο παραγωγικότητας
  • το 5% διατίθεται για το σχηματισμό αποθεματικού και τέλος
  • το 60% επανεπενδύεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πως διοικείται μια ΚΟΙΝΣΕΠ ή ΚΟΙΣΠΕ;

Βάσει του καταστατικού διοικούνται από τη γενική συνέλευση των μελών και τριμελή διοικούσα επιτροπή που εκλέγεται από τη γενική συνέλευση

Η διοικούσα επιτροπή από τη μεριά της βάσει του νόμου 1667/1986 μπορεί να ορίσει ως εκπρόσωπό της ένα ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα τα οποία την δεσμεύουν με τις αποφάσεις τους.

Πως προκύπτει το κεφάλαιο μιας συνεταιριστικής επιχείρησης;

Το κεφάλαιο της επιχείρησης προσδιορίζεται ελεύθερα από το καταστατικό ίδρυσης και τα ιδρυτικά μέλη της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης και διαιρείται σε συνεταιριστικές μερίδες. Ο αριθμός των μερίδων κι η ονομαστική τους αξία, η οποία είναι ίδια για κάθε μερίδα, καθορίζονται επίσης από το καταστατικό της επιχείρησης.

Τα μέλη της συνεταιριστικής επιχείρησης «αγοράζουν» τουλάχιστον από μία υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα το καθένα, ως ελάχιστη χρηματική συμμετοχή στο κεφάλαιο της επιχείρησης. Η απόκτηση συνεταιριστικών μερίδων πραγματοποιείται με καταβολή μετρητών. Κάθε μέλος μπορεί να αποκτήσει τουλάχιστον μια και το πολύ πέντε συνεταιριστικές μερίδες, αλλά σε κάθε περίπτωση διαθέτει μια μόνον ψήφο ανεξάρτητα από τις συνεταιριστικές μερίδες.

Πως φορολογούνται τα κέρδη;

Άρθρο 10
Τροποποίηση διατάξεων των νόμων 2578/1998, 3943/2011, 3986/2011, 4019/2011

Με το άρθρο 10 τροποποιούνται οι διατάξεις των ν.2578/1998, ν.3943/2011, ν.3986/2011, ν.4019/2011, ν.4093/2012:

Παράγραφος 2. Με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού καταργείται η παράγραφος 3 του άρθρου 10 του ν. 4019/2011, σχετικά με τη φορολογία των κερδών των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.), καθόσον έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ισχύουν για του συνεταιρισμούς. Με τη νέα αυτή ρύθμιση οι Κοιν.Σ.Επ φορολογούνται πλέον για τα συνολικά τους κέρδη όπως όλοι οι συνεταιρισμοί (αστικοί, αγροτικοί, προμηθευτικοί) χωρίς καμία απαλλαγή και περαιτέρω, κατά τη διανομή των κερδών στους εργαζομένους τους ενεργείται παρακράτηση φόρου όπως ισχύει και για τα λοιπά νομικά πρόσωπα του άρθρου 101 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Σε περίπτωση χρεών, ζημίας ή πτώχευσης ποιες είναι οι ευθύνες των μελών;

Τα μέλη ευθύνονται για τα χρέη του Συνεταιρισμού έναντι των τρίτων, ο καθένας μέχρι του ποσού της συνεταιριστικής του μερίδας και μόνον αυτού.

Σε περίπτωση που παρουσιαστεί ανάγκη κάλυψης ζημίας, απαιτείται σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Συνήθως, βάσει καταστατικού, τα μέλη υποχρεούνται να καταβάλλουν την αναλογία τους για τη κάλυψη της ζημίας ανάλογα με τα συνεταιριστικά τους μερίδια.

Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι κοινωνικές επιχειρήσεις;

Βασικά διακρίνονται σε δυο κατηγορίες τις ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. και τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ

  • Οι ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. ΚΟΙνωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης, αφορούν στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού. Για την ίδρυση ΚΟΙΣΠΕ απαιτούνται 7 μέλη και τουλάχιστον το 40% των εργαζομένων σε αυτές πρέπει υποχρεωτικά να ανήκει στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού.
  • Οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ από την άλλη αφορούν όλον τον υπόλοιπο πληθυσμό και χρειάζονται 5 μέλη για τη ίδρυσή τους. Οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ανάλογα με το αντικείμενο των εργασιών τους διακρίνονται σε δυο επι πλέον κατηγορίες
  • Κοιν.Σ.Επ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ οι οποίες αφορούν στην παραγωγή και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού προνοιακού χαρακτήρα που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις κ.ά.
  • Κοιν.Σ.Επ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ οι οποίες αφορούν την παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας σε τομείς όπως ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η οικολογία, η εκπαίδευση, οι παροχές κοινής ωφέλειας, η αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, η διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων και γενικά η παροχή υπηρεσιών και προϊόντων που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης.

Τι γίνεται αν καταστρατηγηθούν κάποιοι από τους όρους λειτουργίας;

Αν η αρμόδια Υπηρεσία τήρησης του Μητρώου διαπιστώσει ότι νομικά ή φυσικά πρόσωπα χρησιμοποιούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις με σκοπό να αποκομίσουν για λογαριασμό των ιδίων ή για λογαριασμό άλλων παράνομο περιουσιακό όφελος, διατάσσεται, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οριστική διαγραφή της συνεταιριστικής επιχείρησης στην οποία αυτά μετέχουν, από το Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Παράλληλα επιβάλλεται με απόφαση του κατά τόπο αρμόδιου Περιφερειάρχη πρόστιμο σε βάρος ύψους τουλάχιστον πέντε χιλιάδων (5.000,00) ευρώ. Η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων είναι ανεξάρτητη από κάθε άλλη αστική, ποινική ή πειθαρχική κύρωση που τυχόν προβλέπεται σε βάρος των διοικούντων μελών της Κοιν.Σ.Επ. από την νομοθεσία.

Τι γίνεται στο εξωτερικό;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας αποτελεί μία πραγματικότητα με εκπληκτικές διαστάσεις. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1995 σε 22 χώρες, η κοινωνική οικονομία αποτελεί μία «βιομηχανία» ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Γενικά στον τομέα αυτό της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, απασχολούνται με πλήρη απασχόληση 19 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών, που αγγίζει κατά μέσο όρο το 28% προσφέρει μόνιμα ή περιοδικά εθελοντική εργασία. Η συμβολή της κοινωνικής οικονομίας στις οικονομίες των χωρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα φθάνει το 4,6% του Α.Ε.Π. με κορωνίδα την Ολλανδία, όπου η κοινωνική οικονομία συμβάλλει στο Α.Ε.Π κατά 15,5%!


Ειδικά όσον αφορά την Ευρώπη υπολογίζεται ότι η Κοινωνική Οικονομία αντιπροσωπεύει το 8% των επιχειρήσεων, απασχολώντας περίπου 9 εκατομμύρια εργαζομένους, αντιπροσωπεύοντας το 7.9% της συνολικής απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα και την Πορτογαλία οι κοινωνικές επιχειρήσεις καλύπτουν μόλις το 1% με 2,5% της συνολικής απασχόλησης ενώ αντίθετα σε χώρες, όπως η Δανία, η Γαλλία κι η Ολλανδία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 12,5% , 14,3% και 15%.


Ήδη από το 1994, στο 10ο κεφάλαιο της Λευκής Βίβλου που έχει συντάξει η Ε.Ε. για την «Ανάπτυξη, την Ανταγωνιστικότητα και την Απασχόληση» καταφαίνεται ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η κοινωνική οικονομία στην προώθηση της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών.


Σήμερα, παρότι δεν έχει υπάρξει ανάλογη έρευνα τέτοιας έκτασης, τα μεγέθη εκτιμώνται πολύ μεγαλύτερα. Τα πεδία δραστηριότητας που αναπτύσσονται αφορούν κυρίως στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην υγεία, στην κοινωνική φροντίδα, στο περιβάλλον, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη φιλανθρωπία, στη διεθνή ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια. Ιδιαίτερα, η εκπαίδευση, η υγεία και η κοινωνική φροντίδα, αποτελούν τα κύρια πεδία δραστηριοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι είναι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση;

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) είναι αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) είναι η επιχείρηση εκείνη, η οποία διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον.

Επιτυχημένα παραδείγματα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο καταδεικνύουν ότι προσφέρουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εργάζονται μαζί και να συστήνουν βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας και προάγουν την ευημερία της κοινωνίας.

Τι είναι κοινωνική οικονομία;

Η κοινωνική οικονομία βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων, ανθρώπινων αναγκών και συστημάτων της αγοράς κι αποτελεί ένα οργανικό σύνολο, αλληλεξαρτήσεων μεταξύ οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, πολιτισμικών δράσεων και προσπαθειών. Στόχος της είναι η ισορροπία, η βιωσιμότητα, η στήριξη κι η ενδυνάμωση του «μέρους» για τη βέλτιστη, την ειρηνική, αρμονική, δημιουργική κι αλληλέγγυα συνύπαρξη του «όλου», κάνοντας πράξη το γνωστό ρητό «η ισχύς εν τει ενώσει». Ό,τι δεν μπορεί να καταφέρει κάποιος μόνος του, το καταφέρνει μαζί με άλλους. Άλλωστε στη συνεργασία (και τη εξειδίκευση) βασίζεται η σημερινή κοινωνία.

Επιπλέον, η κοινωνική οικονομία δεν προσβλέπει στον πλουτισμό και τη σώρευση κεφαλαίων αλλά στη βιώσιμη αλληλεπίδραση ανθρώπου, φύσης κι οικονομικών πόρων πέρα από κάθε είδους διαφορές και διαχωρισμούς με στόχο μια καλύτερη ζωή σ' έναν καλύτερο κόσμο.

Πόσο καινούργια είναι η έννοια της κοινωνικής οικονομίας για την Ελλάδα;

Η κοινωνική οικονομία, η κοινωνική επιχειρηματικότητα κι οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποτελούσαν εδώ και αιώνες μια πολύ επιτυχημένη πρακτική. Ειδικά στην Ελλάδα ήταν αυτές που δημιούργησαν ανθηρές τοπικές οικονομίες και ισχυρές συντεχνίες. Ήταν αυτές που έβγαλαν ολόκληρα χωριά κι ολόκληρες περιοχές από τη φτώχεια και την αφάνεια, με περισσότερο γνωστή τη "Κοινή Συντροφία και Αδελφότητα των Αµπελακίων" στ' Αμπελάκια της Θεσσαλίας για την καλλιέργεια κι εμπορία βαμβακιού που ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα αλλά και πολλές άλλες όπως: ο συνεταιρισμός της Χίου για την παραγωγή μεταξιού και την κατασκευή μεταξωτών υφασμάτων, ο συνεταιρισμός στα Μαδεµοχώρια της Χαλκιδικής για εκμετάλλευση των μεταλλείων της περιοχής , οι ναυτικοί συνεταιρισμοί της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών, οι συνεταιρισμοί των κοινοτήτων του Πηλίου, οι συνεταιρισμοί των χτιστάδων από τα μαστοροχώρια της περιοχής της Κόνιτσας, και πολλοί άλλοι.

Τι είναι το Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας;

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 του Ν.4019/2011, το Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας, είναι Δημόσιο Βιβλίο το οποίο τηρείται στο Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • Η εγγραφή κάθε νέας Κοινωνικής Επιχείρησης είναι υποχρεωτική.
  • Την τήρηση του Γενικού Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας έχει αναλάβει η Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Οικονομία (ΕΥΚΕΚΟ) του Υπουργείου Εργασίας.
  • Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται ατελώς από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
  • Το Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας αποτελείται από δύο επιμέρους μητρώα:
  • Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά :
    1. οι Κοιν.Σ.Επ. οι οποίες συστήνονται με βάση τον Ν.4019/2011
    2. οι Κοι.Σ.Π.Ε. του Ν. 2716/1999
  • Ειδικό Μητρώο άλλων Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, στο οποίο εγγράφονται προαιρετικά οι υφιστάμενες νομικές μορφές, οι οποίες πληρούν τα ειδικά κριτήρια που περιγράφονται στo άρθρο 14 του νόμου 4019/2011.

Τι περιλαμβάνεται στις τυπικές διαδικασίες ίδρυσης;

  • H σύνταξη του καταστατικού
  • H υποβολή του για έγκριση στην ΕΥΚΕΚΟ του Υπ. Εργασίας κι η εγγραφή της επιχείρησης στο μητρώο Κοινωνικών επιχειρήσεων
  • Η ύπαρξη έδρας
  • Η επιλογή ΚΑΔ και η έναρξη στην εφορία

Τί πρέπει να κάνετε πριν να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση

 

Ένας νέος πολιτισμός επιχειρηματικότητας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας ανατέλλει ή πρέπει να ανατείλει. Αυτός ο πολιτισμός χρειάζεται τα υποκείμενά του και τα υποκείμενα δεν γεννιούνται. Εκπαιδεύονται για να προκύψουν ως αυτονόητα! Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε τη δικιά σας επιχείρηση, είναι να επανεξετάσετε την απόφασή σας, ζυγίζοντας ρεαλιστικά τις ευκαιρίες και το κόστος.

Αν έχετε απτά στοιχεία στα χέρια σας, είναι πιο εύκολο να προσδιορίσετε τους κινδύνους και τα οφέλη μιας επιχείρησης, ιδίως στο αρχικό στάδιο της ίδρυσής της, λέει ο Shawn Bercuson, «κατά συρροή» επιχειρηματίας κι «επιχειρηματικός άγγελος».

«Αν σκοπεύετε να αφήσετε τη δουλειά σας για ένα χρόνο και να στραφείτε προς την επιχειρηματικότητα, πρέπει να ξέρετε ακριβώς τι θα σας κοστίσει αυτό. Έτσι μπορείτε να αποφασίσετε εάν ο κίνδυνος αξίζει τα δυνητικά οφέλη».

Παραδείγματος χάρη, αναρωτηθείτε: από οικονομικής άποψης είστε σε θέση να αφήσετε ένα σταθερό μισθό και να προχωρήσετε σε μια ριψοκίνδυνη κίνηση τώρα, ή μήπως πρέπει να περιμένετε μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά σας, αν έχετε παιδιά;

Αν εγκαταλείπετε μια σταθερή δουλειά για να γίνετε επιχειρηματίας, υπολογίστε πόσα χρήματα βγάζετε τώρα, συμπεριλαμβανομένων τυχόν παροχών όπως η ασφάλιση και η σύνταξη και προσθέστε τα στο ποσό που θα πρέπει να επενδύσετε στο νέο σας επιχειρηματικό εγχείρημα.

Το ποσό αυτό, μην υπολογίζοντας τις προσωπικές θυσίες και τη σκληρή δουλειά, είναι το κόστος ίδρυσης της εταιρείας σας. Είναι η επιχειρηματική σας ιδέα και η δέσμευσή σας στην επιχειρηματικότητα αρκετά δυνατές ώστε να αντισταθμίσουν αυτό το κόστος; Έχετε πιθανότητες να επιτύχετε καλή απόδοση της επένδυσής σας σε εύλογο χρονικό διάστημα;

Εκπονήστε μια μελέτη σκοπιμότητας και καταρτίστε ένα απλό επιχειρηματικό σχέδιο, τα οποία θα σας βοηθήσουν να απαντήσετε στις σημαντικές αυτές ερωτήσεις… όταν δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ!

Ο Bercuson πιστεύει ότι το πάθος που έχουν οι επιχειρηματίες για τη δουλειά τους είναι επίσης ζωτικής σημασίας: «Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ επειδή ονειρεύεστε την επιτυχία της επιχείρησής σας, ήρθε η ώρα να βάλετε μπροστά».

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αφήσετε το πάθος σας να σας παρασύρει, λέει ο Gopal Vemuri, πρόεδρος και CEO της JobpadHQ.com, «κατά συρροή» επιχειρηματίας και επενδυτής. «Συνήθως οι επιχειρηματίες είναι πολύ παθιασμένοι με το προϊόν τους ή με το πρόβλημα που επιδιώκουν να επιλύσουν. Έτσι, οι περισσότερες ενέργειές τους επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του προϊόντος τους, με αποτέλεσμα συχνά να παραβλέπουν την οικονομική πλευρά του ζητήματος».

Θυμηθείτε ότι τα οικονομικά βρίσκονται στην καρδιά κάθε επιχείρησης. Να είστε προσεκτικοί με τους προϋπολογισμούς, τις οικονομικές προβλέψεις και τον έλεγχο των εσόδων, των ταμιακών ροών, των δαπανών και των παγίων σας. Ο Vemuri λέει ότι η εταιρική κουλτούρα της επιχείρησής του έχει ως γνώμονα τη λιτότητα. Χρησιμοποιεί δωρεάν εργαλεία, όπως τις εφαρμογές συνεργασίας της (GOOG), το Skype, τα συστήματα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων της Zoho.com και λογισμικό ανοικτού κώδικα.

«Ελαχιστοποιήστε τα πάγιά σας ξεκινώντας να εργάζεστε από το σπίτι. Στη συνέχεια μοιραστείτε ένα χώρο με άλλους κι έπειτα ανοίξτε το δικό σας γραφείο», συμβουλεύει ο Vemuri. «Ζητείστε μια δωρεάν δοκιμή κάθε προϊόντος πριν το αγοράσετε, αναζητήστε ή διεκδικήστε εκπτώσεις. Τέλος, πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ επιθυμιών και αναγκών. Στις επιχειρήσεις δεν υπάρχει χώρος για επιθυμίες».

 

Ξεχωρίστε από το κοπάδι

Σε ότι αφορά την ίδια την επιχείρησή σας, πρέπει να διασφαλίσετε ότι οι υπηρεσίες ή τα προϊόντα σας είναι διαφοροποιημένα από τα αντίστοιχα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Το να πείσετε τους πελάτες να δοκιμάσουν κάτι καινούριο ή να συνεργαστείτε με ένα νέο πωλητή είναι πιο δύσκολο απ’ όσο ακούγεται. Είμαστε όλοι πλάσματα της συνήθειας. «Αν θέλετε να έχετε επιτυχία, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε και μπορείτε να επιδείξετε ένα σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί την επιχείρησή σας από τις άλλες», λέει η Shama Kabani, πρόεδρος της Marketing Zen GroupThe Zen of Social Media Marketing στο Ντάλλας και συγγραφέας του βιβλίου

Κρατήστε τις εξωτερικές δαπάνες χαμηλά και, τουλάχιστον στην αρχή, ξεχάστε τα πολυτελή γραφεία και τα δαπανηρά προϊόντα μάρκετινγκ, λέει η Kabani. «Επενδύστε στην κατάρτισή σας και στην πρόσληψη ικανών ανθρώπων που μπορούν να προσθέσουν αξία στους πελάτες σας και να βγάλουν τη δουλειά».

Τέλος, θέστε μια προθεσμία μέσα στην οποία θα πρέπει να επιτύχει η επιχείρησή σας. Αν η επιχειρηματικότητα δεν είναι για σας, καλύτερα να περιορίσετε τις απώλειές σας νωρίτερα παρά αργότερα, λέει η Kabani. Πρέπει να είστε διατεθειμένος να εγκαταλείψετε μια κακή ιδέα προκειμένου μια καλή ιδέα να πάρει τη θέση της.

«Ένας επιχειρηματίας έχει πολλές ιδέες. Αν αποδειχτεί ότι μια ιδέα ήταν καλύτερη στη θεωρία απ’ ότι στην πράξη, μην αφήσετε την υπερηφάνειά σας να σταθεί εμπόδιο στην επιτυχία σας. Αφουγκραστείτε την αγορά και δοκιμάστε κάτι διαφορετικό», λέει η Kabani. Εμείς σας ευχόμαστε καλή τύχη.

Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προσαρμοσμένων στις ανάγκες των τοπικών  αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ)
Επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»
Άξονας προτεραιότητας 08: «ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΙΣ 3 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ  ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ»
ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤ (ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ)
Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

simata

© 2024 Κοινωνική Αναπτυξιακή Σύμπραξη Προοπτική. All Rights Reserved. Σχεδιασμός/Υλοποίηση ideas4sites.gr